Bij Oké Roerdalen komen culturen samen

Aangepast:

Woensdag in de late ochtend is het gezellig druk bij Oké Roerdalen in Posterholt. Vrijwilligers zijn bezig met allerlei klusjes: poetsen, tweedehands kleding sorteren en in de rekken hangen en speelgoed mooi uitstallen bij speelgoedbank Heppy. Er wordt gekletst en gelachen en er is tijd voor een kopje koffie. Een van de vrijwilligers is de Koerdisch-Syrische Jehana Mannan uit Sint Odiliënberg. Samen met coördinator Anja Twiss vertelt ze over wat Oké Roerdalen doet. En wat dit voor haar betekent.  

Koerdisch

“Ik kwam vijf jaar geleden uit Syrië naar Nederland,” begint Jehana. “Na ruim een jaar in een AZC, verhuisde ik naar Sint Odiliënberg. Mijn contactpersoon bij de gemeente maakte me attent op Samenspraak bij Oké Roerdalen. Samen met andere vluchtelingen oefen ik al een paar jaar bij Samenspraak het spreken van Nederlands. Daarbij heb ik het voordeel dat mijn familie Koerdisch spreekt en niet alleen Arabisch, de officiële taal in Syrië. Het Arabische alfabet is heel anders dan het Nederlandse, maar het Koerdische alfabet is hetzelfde. Dat scheelt bij het leren van de taal.” 

Pim Pam Pet

Anja Twiss vult aan: “De mensen die meedoen aan Samenspraak hebben vaak ook Nederlandse les op school. Bij Samenspraak oefenen we de taal spelenderwijs. Geen grammatica, maar woorden die  in het dagelijkse leven handig zijn. We gebruiken bijvoorbeeld Pim Pam Pet, het spelletje waarbij je woorden moet maken die beginnen met een bepaalde letter. Daarna maken we zinnen met dat woord. Of ik pak spullen uit het winkeltje om de woorden daarvoor te oefenen. Het is altijd ontspannen en gezellig, het uur vliegt voorbij. Veel van de deelnemers spreken Arabisch, dat spreek ik zelf niet. Jehana is dan mijn tolk.”

Werk

Jehana spreekt inmiddels Nederlands op B1-niveau en ze is geslaagd voor haar inburgeringsexamen. Ze kan zich goed uitdrukken in haar nieuwe taal maar wil het Nederlands graag nog wat beter leren. Daarom volgt ze nu les bij Gilde Opleidingen. “In Syrië was ik advocaat,” vertelt ze. “Ik wil hier ook graag werken maar het hoeft niet per sé een juridische functie te zijn. Ik wil ook best wat anders doen. Op dit moment doe ik twee vaste dagen vrijwilligerswerk bij Oké Roerdalen. Ik ben hier graag. En ik heb hier van alles geleerd. Niet alleen de taal maar ook bijvoorbeeld fietsen. En ik kan bij Oké Roerdalen terecht als ik een brief of formulier niet begrijp. Heel fijn dat er dan even iemand meekijkt.”

Afspraak maken

Jehana heeft twee broers en twee zussen die op één na ook allemaal in Roerdalen wonen. “We zijn allemaal goed ingeburgerd,” vertelt ze. “Ik ben inmiddels gewend aan de Nederlandse cultuur. Het enige dat is lastig vind, is dat je niet zomaar bij iemand kunt binnenvallen. Iedereen heeft het zo druk met werk en kinderen! Je moet altijd een afspraak maken. Zelfs bij de huisarts. In Syrië is dat anders. Mensen zijn veel minder bezig met plannen. Je kunt altijd bij je vrienden en familie binnenlopen. En bij de huisarts blijf je gewoon wachten totdat je aan de beurt bent.”

Vrijwilligerswerk

“Bij Oké Roerdalen zijn zo’n vijftien vrijwilligers aan het werk,” zegt Anja. “Het is een mix van Nederlandse mensen en statushouders. Soms is iemand hier voor een korte stage maar vaak veel langer. Toen Jehana hier net was, vroeg ze me of ze mocht helpen en dat doet ze nog steeds. Jehana vult aan: “Ik voel me hier erg welkom. Wat ik vooral leuk vind is dat bij Oké Roerdalen culturen samen komen. Met Burendag bijvoorbeeld hebben we een modeshow gedaan, gedanst en gekookt. En ik vind mevrouw Anja heel aardig, ze is mijn familie.” Anja lacht en geeft haar een knuffel. “Ik ben ook heel blij met Jehana!”

Roerdalen zijn we samen

In Roerdalen komen regelmatig nieuwe mensen wonen. Vaak hebben ze bewust voor Roerdalen gekozen. Maar soms zijn ze hier toevallig beland, omdat het leven nu eenmaal zo liep. Denk bijvoorbeeld aan statushouders of vluchtelingen. Over hen gaat deze serie interviews. Mensen met hun eigen verhalen, wensen, dromen en talenten. Die een nieuw leven willen opbouwen en er gewoon het beste van maken. Andere interviews uit deze serie leest u op www.roerdalen.nl/blogs.