Monumenten
Er zijn veel monumenten in Roerdalen. Monumenten zijn gebouwen die waarde hebben voor ons land, de provincie of onze gemeente. Bijvoorbeeld omdat ze mooi zijn, belangrijk zijn voor de wetenschap, of een rol hebben gespeeld in onze geschiedenis. We beschermen monumenten om ze voor de toekomst te bewaren.
Wat is een monument?
Rijksmonument
Rijksmonumenten zijn gebouwen die vanwege cultuurhistorische waarde en schoonheid van nationaal belang zijn. In het Rijksmonumentenregister vindt u informatie over alle rijksmonumenten in de gemeente Roerdalen. Meer weten over een aantal in het oog springende monumenten in onze gemeente, zoals kastelen, kerken en molens? Kijk dan ook eens op onze toerismewebsite Klein Geluk uit Roerdalen.
Provinciale monumenten
De gemeente Roerdalen heeft geen provinciale monumenten.
Gemeentelijk monument
Gemeentelijke monumenten hebben vooral een lokale betekenis. Dit zijn onder andere boerderijen, woningen, wegkruisen, een herdenkingsmonument en begraafplaatsen. U vindt een overzicht van de gemeentelijke monumenten in de bijlage hieronder. Informatie over waarom iets een gemeentelijk monument geworden is, kunt u opvragen bij het archief van de gemeente Roerdalen. Zie de pagina Gemeentearchief bekijken.
Monument aanwijzen
Soms kan een woning of gebouw een monument worden.
Rijksmonument
U kunt als eigenaar niet vragen uw gebouw als rijksmonument aan te wijzen. De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed wijst namens de minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap rijksmonumenten aan. Hoe dit in zijn werk gaat, leest u op de website Cultureelerfgoed.nl.
Gemeentelijk monument
U kunt de gemeente vragen uw gebouw als gemeentelijk monument aan te wijzen. Bel ons dan op telefoonnummer 0475 25 51 00. Het college van burgemeester en wethouders vraagt naar uw zienswijze en die van de Monumentencommissie. Daarna neemt het college een besluit. Bent u het niet eens met dit besluit? Dien dan een bezwaar in. Of uw gebouw een monument kan worden hangt af van een aantal zaken:
- is de bouwstijl van het gebouw herkenbaar voor een bepaalde periode?
- is de bouwstijl bijzonder of zeldzaam?
- hebben er beroemde mensen gewoond in het gebouw?
- heeft het gebouw kenmerken die speciaal zijn voor de regio?
Subsidie voor onderhoud of restauratie van een Rijksmonument
Het onderhouden of opknappen van een monument brengt vaak hoge kosten met zich mee. In het geval van Rijksmonumenten kunt u hiervoor subsidie aanvragen. Meer hierover leest u op de website www.cultureelerfgoed.nl.
Monument verbouwen
Als u uw monument wilt verbouwen of herstellen, heeft u in veel gevallen een omgevingsvergunning nodig. Controleer of u de vergunning nodig heeft via het Omgevingsloket. Weet u het na de vergunningscheck nog niet zeker? Bel dan met het Servicecentrum MER op telefoonnummer 0475 25 51 00.
Eventueel: vooroverleg aanvragen
Wij adviseren u een vooroverleg aan te vragen vóórdat u de vergunning aanvraagt. Het plan wordt dan voorgelegd aan de monumentencommissie. Daarna weet u of uw plan kans van slagen heeft, en wat u nodig heeft om de vergunning te kunnen aanvragen. Stuur ons een brief waarin u vraagt om een vooroverleg. Stuur het volgende mee met uw aanvraag:
- situatietekeningen (schaal 1:1.000)
- plattegrond van iedere bouwlaag met maten en de bestemming van de ruimte (schaal 1:100)
- alle gevelaanzichten en belangrijke doorsneden (schaal 1:100) en detaillering
- beschrijving van de situatie van nu en de nieuwe situatie
- gedetailleerde beschrijving van het monument
Vergunning aanvragen
- Vraag de vergunning aan via het Omgevingsloket(via DigiD, bedrijven via eHerkenning). Op deze website kunt u ook precies zien wat u daarvoor allemaal nodig heeft. De communicatie na uw aanvraag verloopt via jeleefomgeving.nl. Lees hier meer over hoe het werkt.
- Er zijn twee verschillende procedures. Een normale procedure, en een uitgebreide procedure. De uitgebreide procedure volgen we bijvoorbeeld als we advies nodig hebben van de Rijksdienst of de provincie. Kijk voor meer informatie op de pagina Omgevingsvergunning.
- Wilt u weten hoe lang de procedure duurt, zodat u weet hoe ver van tevoren u de vergunning moet aanvragen? Bel dan het Servicecentrum MER op telefoonnummer 0475 25 51 00.