Geboorteaangifte

Heeft u een kind gekregen? Doe dan binnen drie werkdagen geboorteaangifte in de gemeente waar het kind is geboren.

Hoe werkt het?

De vader, moeder of duomoeder van het kind doet de geboorteaangifte. Als dit niet kan, mag een van de volgende personen de aangifte doen:

  • iemand die bij de geboorte aanwezig was
  • de eigenaar of een medebewoner van het huis waarin het kind is geboren
  • een medewerker van de instelling waar het kind is geboren, bijvoorbeeld het ziekenhuis

Na de geboorte heeft u drie werkdagen de tijd om de geboorteaangifte te doen. De geboortedag zelf telt niet mee. Loopt de termijn af op zaterdag, zondag of een feestdag? Dan kunt u de werkdag erna nog aangifte doen.

Ouderschap

Een man wordt vader van elk kind dat bij zijn partner wordt geboren binnen een huwelijk of geregistreerd partnerschap. Binnen een huwelijk of geregistreerd partnerschap van twee vrouwen kan ook de duomoeder moeder worden volgens de wet.

Geboorteaangifte overleden kind

Is uw kind kort na de geboorte in Roerdalen overleden, dan kunt hiervan zelf aangifte doen. De uitvaartonderneming kan dit ook voor u doen. Bel ons en vraag naar de burgerlijke stand. U wordt meteen geholpen. Er wordt dan een geboorteakte (in gemeente van geboorte) en een overlijdensakte opgemaakt. De gegevens van uw kind worden opgenomen in de Basisregistratie Personen (BRP).

Is uw kind levenloos geboren? Dan kunt u een ‘Akte van geboorte (levenloos)’ laten opmaken bij de gemeente waar het kind is geboren. Het maakt niet uit hoe lang de zwangerschap heeft geduurd. U kunt de voor- en achternamen van uw kind in de akte laten opnemen, en die van u en uw partner. U kunt uw kind ook laten bijschrijven in uw trouwboekje. Als u dat wilt, kan de informatie uit de akte ook worden verwerkt in de Basisregistratie Personen (BRP). Kijk voor meer informatie op de pagina ‘Levenloos geboren kind registreren’.

Voor de geboorteaangifte van een overleden kind heeft u nodig:

  • een verklaring van overlijden. Deze krijgt u van de arts
  • uw identiteitsbewijs (paspoort, ID-kaart of rijbewijs)
  • eventueel uw trouwboekje

Naamskeuze

U kunt kiezen of uw eerste kind de achternaam van de moeder, vader of duomoeder krijgt. Elk volgend kind uit dezelfde relatie krijgt dezelfde achternaam als het eerste kind. Als u geen keuze maakt, krijgt uw kind automatisch een achternaam. Het hangt van uw gezinssituatie af welke achternaam uw kind automatisch krijgt. 

Vanaf 1 januari 2024 kunnen ouders voor de achternaam van de moeder, die van de andere ouder (vader / duomoeder) of voor een combinatie van deze 2 achternamen kiezen. De keuze voor een dubbele achternaam wordt gemaakt voor het eerste kind dat wordt geboren op of na 1 januari 2024. Deze (gekozen) dubbele achternaam geldt dan voor alle volgende kinderen in dezelfde relatie.

Overgangsrecht naamskeuze

Ouders kunnen alsnog kiezen voor een combinatie van de 2 achternamen van de ouders als hun oudste kind op óf na 1 januari 2016 maar vóór 1 januari 2024 is geboren. Let op: deze overgangsregeling geldt alleen als het oudste kind op of na 1 januari 2016 is geboren. Ouders die gebruik willen maken van dit overgangsrecht, moeten deze keuze in 2024 doen. Vanaf 1 januari 2024 hebben zij dus één jaar de tijd om alsnog de dubbele achternaam te kiezen voor al hun kinderen.

Wilt u meer weten over het kiezen van een dubbele achternaam voor uw eerste kind dat in 2024 wordt geboren? Verwacht u een tweede (of volgend) kind in 2024 en is uw oudste kind op of na 1 januari 2016 geboren? Meer informatie over het kiezen van een dubbele achternaam vindt u op de website van de Rijksoverheid.

Bent u niet getrouwd of geregistreerd partner? Dan krijgt het kind automatisch de achternaam van de moeder. Wilt u de achternaam van de vader of de duomoeder kiezen? Dan moet u eerst het kind erkennen.

Wat moet ik doen?

U kunt, als het kind in de gemeente Roerdalen is geboren, de geboorteaangifte online of op afspraak op het gemeentehuis doorgeven. U heeft voor de geboorteaangifte het volgende nodig:

  • een geldig identiteitsbewijs van uzelf
  • een geldig identiteitsbewijs van de moeder
  • als de ouders van het kind getrouwd zijn eventueel het trouwboekje
  • als het kind voor de geboorte is erkend: de erkenningsakte. Let op: bent u ongehuwd en heeft er geen erkenning plaatsgevonden voor de geboorte? En wilt u bij de geboorteaangifte het kind erkennen en de achternaam kiezen? Dan kunt u de aangifte niet digitaal doorgeven. Maak dan een afspraak op het gemeentehuis via de knop hieronder.
  • als u de naamskeuze voor de geboorte heeft doorgegeven: de akte van naamskeuze
  • als het kind geboren is binnen een geregistreerd partnerschap of huwelijk tussen twee vrouwen met een onbekende donor: donorverklaring van Stichting Donorgegevens
  • verklaring van de arts of de verloskundige

Geboorteaangifte online doorgeven

Maak een afspraak

Hoe gaat het verder?

Wij maken voor u een geboorteakte op. In de geboorteakte staan de voornaam of voornamen en de achternaam van uw kind. Ook de namen van de ouders, de geboortedatum, -tijd en -plaats staan hierin. U kunt een afschrift van de geboorteakte krijgen.

Binnen 4 weken na de aangifte (meestal sneller) ontvangt u de persoonslijst van uw kind. Dat is een overzicht van de geregistreerde gegevens. Daarop vindt u ook het burgerservicenummer (BSN).

Wat kost het?

Een geboorteaangifte is gratis.

Heeft u gevonden wat u zocht?