Hout stoken: voorkom overlast voor uzelf en uw buurt

Het stoken van hout in een open haard of houtkachel is warm en gezellig. Maar het kan ook overlast geven in de vorm van rook en geur. Het kan zelfs ongezond zijn voor uzelf en uw omgeving. U voorkomt dit door op de juiste manier te stoken. Zo haalt u ook nog meer rendement uit uw kachel. In dit artikel leest u er meer over. 

Stooktips 

Goed stoken voorkomt problemen. Hieronder vindt u een aantal tips: 

  • Zorg dat uw kachel of open haard goedgekeurd is en goed onderhouden.
  • Gebruik een kachel die past bij de ruimte die u wilt verwarmen. Is uw kachel te groot? Dan wordt het snel te warm. Als u het vuur smoort, verbrandt het hout onvolledig. Daardoor komen veel schadelijke stoffen vrij. 
  • Laat het vuur altijd vanzelf uitgaan.
  • Stem de diameter van de schoorsteen af op uw haard of kachel. Laat de schoorsteen elk jaar vegen door een gespecialiseerd bedrijf.
  • Stook alleen schoon hout, zonder verf of impregneermiddel. Oud tuinhout en palen zijn vaak geïmpregneerd of op een andere manier behandeld met chemicaliën. Ook multiplex, sloophout en spaanplaat zijn niet geschikt om te stoken in huis. Hierbij kunnen zeer schadelijke stoffen vrij komen.
  • Stook alleen droog hout. Droog hout heeft minstens twee jaar onder een afdak maar bereikbaar voor de wind kunnen drogen. Nat hout brengt niet veel warmte op en veroorzaakt extra rook- en geuroverlast.  
  • Stook niet als het windstil of mistig is. De rook blijft dan in uw omgeving hangen. Dat is ongezond voor uzelf en uw buurtgenoten.
  • Stook geen materiaal dat geen brandstof is. Denk aan bedrukt papier of afval.  
  • Ventileer de ruimte waarin de houtkachel of open haard staat regelmatig. Bij het stoken adviseren we om een raam of een deur op een kier te zetten.
  • Zorg voor een goede luchtaanvoer. De meeste haarden hebben een regelbare klep. Zet deze klep helemaal open. Wordt het te warm in de ruimte, gebruik dan minder hout. Verminder niet de luchtaanvoer. 
  • Controleer van tijd tot tijd of u goed stookt. Bij goed stoken is er bijna geen rook en zijn de vlammen geel. 

Stookalert

Als de omstandigheden ongunstig zijn voor het stoken van houtkachels, geeft het RIVM een stookalert af. U kunt zich aanmelden voor dit stookalert met uw e-mail. Meer informatie staat op www.rivm.nl/stookalert. Of kijk op www.stookwijzer.nu