‘Leren lezen en schrijven heeft mijn leven veranderd’

Aangepast:

In Nederland hebben 2,5 miljoen mensen moeite met lezen en schrijven. Jeroen Rosbender uit Melick was één van hen. Toen hij 41 was, ging hij terug naar school en dat veranderde zijn leven. Hij kan nu beter lezen en schrijven én hij is taalambassadeur. In september is de Week van Lezen en Schrijven. Een mooie aanleiding om Jeroen te vragen naar zijn verhaal. En dat wil hij graag vertellen. Want hij hoopt ook anderen te inspireren. En schaamte weg te nemen.

door Monique Kruijtzer, medewerker gemeente Roerdalen

Van school naar werk

Ik spreek Jeroen op een rustige middag in de zomervakantie, in het gemeentehuis. Jeroen is een vriendelijke veertiger, getrouwd en papa van twee kinderen. In zijn vrije tijd traint hij de jeugd van FC Roerdalen. Hij is ook al jaren scheidsrechter. “Ik werd met 24 weken geboren,” begint hij zijn verhaal. “Ik had daardoor een achterstand en ik ging naar het speciaal onderwijs. Begrijpend lezen was lastig voor me. Ik haalde toch een diploma op de biologische school, maar op de mdgo ging het mis. Lezen op dat niveau was echt te moeilijk. Ik ging aan het werk en kon via Westrom bij Business Post aan de slag. Daar viel het niet zo op dat ik moeite heb met lezen en schrijven. Ik deed mijn werk goed.“

Voorlezen

Toen Jeroen en zijn vrouw kinderen kregen, ging er een knop om. “Voor het eerst wilde ik dat ik beter kon lezen en schrijven,” zegt Jeroen. “Ik wilde mijn kinderen voorlezen. En helpen met hun schoolwerk. Bij een programma van L1 was Hendrik de Kubber te gast. Hij is voorzitter van Stichting ABC en hij vertelde over laaggeletterdheid. Dat zette me aan het denken. Omdat ik Hendrik ken, nam ik contact met hem op. Hij raadde me aan om naar Gilde Educatie te gaan. Dat heb ik gedaan en ik wist al snel: dit is precies wat ik nodig heb. Ik was super gemotiveerd om te beginnen.“

Naar school

Bij Gilde Educatie was Jeroen lang niet de oudste. “Er waren mensen bij die al met pensioen waren,” vertelt hij. “Mensen die vroeger niet naar school mochten, maar al jong moesten gaan werken. Je bent dus echt nooit te oud om te leren. Ik kreeg les in een kleine groep met hele fijne mensen, we begrepen elkaar. We leerden begrijpend lezen, luisteren en omgaan met digitalisering. Bijvoorbeeld websites lezen of e-formulieren invullen. Ik slaagde met goede punten. Mijn familie was zo trots op mij! En ik was dankbaar voor hun steun. Zonder hen had ik het niet gered.”

Taalambassadeur

“Terug naar school gaan heeft mij zoveel méér opgeleverd dan alleen beter lezen en schrijven! Het heeft mijn leven veranderd. Dat gun ik meer mensen,” zegt Jeroen. “Daarom breng ik laaggeletterdheid onder de aandacht. Dat doe ik als taalambassadeur voor Bibliorura en Stichting Lezen en Schrijven. Samen met Jan van de Wal ga ik op bezoek bij bijvoorbeeld gemeenten, het ziekenhuis of basisscholen. Daar vertellen we over het belang van simpele taal, pictogrammen of een voorleesfunctie. Voor mensen die moeite hebben met lezen, kan een tekst op een medicijndoosje namelijk te moeilijk zijn. Of uitleg over een rijbewijs op een website. Of informatie voor ouders op een basisschool. In 2020 won ik de Taalheldenprijs van de provincie Limburg. Die waardering was heel fijn!”

Wat kun jij doen?

Het verhaal van Jeroen zit dagen later nog in mijn hoofd. Ik heb respect voor zijn doorzettingsvermogen en voor zijn openheid. Mooi dat hij anderen wil inspireren om te leren lezen en schrijven. Van 8 tot en met 14 september is de Week van Lezen en Schrijven. In heel Nederland is in die week aandacht voor het thema. Ook Bibliotheek Bibliorura doet mee. Ken jij iemand die ook moeite heeft met lezen en schrijven? Ga dan eens met hem of haar kijken bij de bieb. Of praat samen over een opleiding bij Gilde Educatie. Of lees dit verhaal voor. Denk je dat Jeroen kan helpen? Dan mag je hem mailen via [email protected].