Louis Simons: “We scheiden bijna alles én kopen slim in.”
Louis Simons uit Sint Odiliënberg is al jaren bewust met afval bezig. “Door goed te scheiden én slim in te kopen, hebben we steeds minder restafval over.”
Recyclen van afval
“Als lid van fanfare Sint Wiro uit ’t Reutje help ik bij de inzameling van oud papier en ijzer. Op die manier ben ik al jaren met het recyclen van afval bezig. Maar ook thuis proberen mijn vriendin en ik zoveel mogelijk te scheiden. We hoeven onze grijze container van 140 liter maar één keer in de vier tot zes weken aan de weg te zetten. Hij zit dan wel goed vol. Luiers en kattenbakkorrels zorgen bij ons voor het meeste restafval.”
Nauwelijks extra tijd
“Wat ons helpt bij het scheiden, is een aanrechtbakje voor keukenafval. Als we fruit eten of aan het koken zijn, doen we de fruit- en groenteresten hier meteen in. Als het bakje vol is of na het opruimen, dan gaat het in de groene container die buiten staat. We houden deze schoon door een krant op de bodem te leggen. Daarnaast hebben we een dubbele afvalbak in de keuken staan. Daarin verzamelen we het plastic en het restafval apart. Zo kost scheiden nauwelijks extra tijd.”
Let op wat je koopt
“Wij scheiden bijna al ons afval, maar letten daarnaast ook goed op wat we kopen. We proberen zo duurzaam mogelijk in te kopen. Zo halen we elke week een Eetversbox, gevuld met groente en fruit van de lokale teler. Uiteraard zonder plastic verpakkingen. Bij de bakker nemen we onze eigen broodzakken mee. En bij de slager nemen we een bakje mee voor het snijvlees. We gebruiken ook vaak shampoo bars in plaats van shampoo in plastic flessen.”
Richt je op GFT
Als je aan de slag wilt met afval scheiden, kan het helpen om te beginnen met het GFT. Uit onderzoek blijkt dat in de grijze containers nog veel GFT zit. Het scheelt enorm als je dit goed scheidt.