Mestsilo Vlodrop: sluiting opgeheven en bezwaar ongegrond
In 2024 hadden inwoners van Vlodrop en omgeving veel hinder van geuroverlast. In samenwerking met de politie en het Openbaar Ministerie Limburg onderzocht de gemeente Roerdalen de bron van de overlast. Uit forensisch onderzoek door het Nationaal Forensisch Instituut (NFI) bleek dat in een mestsilo bij een agrariër in Vlodrop sporen van harddrugs zijn aangetroffen. Het strafrechtelijk onderzoek heeft nog niet tot een vervolging geleid. De eigenaar moest van de gemeente de silo met spoed sluiten en laten reinigen. Dat is nu afgerond.
Silo gereinigd
De eigenaar heeft de mestsilo volledig gereinigd. Strukton Milieutechniek heeft bevestigd dat alle afval uit de silo is verwijderd en afgevoerd naar een erkende verwerker. De gemeente voerde een eindcontrole uit, waarbij is vastgesteld dat de overtredingen zijn beëindigd. De eerder geplaatste hekwerken voor de veiligheid van omwonenden zijn verwijderd.
Bezwaarschrift afgewezen
De burgemeester besloot vorig jaar met spoed om de silo te sluiten om verdere risico’s te voorkomen. De eigenaar van de silo diende bezwaar in tegen dit besluit tot spoedsluiting. De onafhankelijke commissie bezwaarschriften heeft dit bezwaar ongegrond verklaard. Doorslaggevend in het oordeel was de bewezen aanwezigheid van aan synthetische drugs gerelateerde stoffen in de mestslang. Volgens de commissie was het besluit van de burgemeester passend en zorgvuldig.
Vermengd met de mest
Waarschijnlijk is de mest vermengd met restanten van drugsproductie over akkers uitgereden. De zorgen van inwoners over de mogelijke gevolgen voor de gezondheid hiervan zijn begrijpelijk. Gespecialiseerde instanties zoals het RIVM, de GGD en het NFI gaven vorig jaar al aan dat er geen sprake was van acuut gevaar. Ook in de periode daarna waren er geen aanknopingspunten die aanleiding gaven tot nader onderzoek. Aanwijzingen dat de volksgezondheid in gevaar is of was zijn dan ook afwezig. Waar en in welke hoeveelheid de mest is uitgereden blijft dus onduidelijk.
Intensieve periode
Burgemeester Monique de Boer: “Wij kijken terug op een intensieve periode waarin nauw is samengewerkt met partners en waarin adequaat is opgetreden om risico’s voor omgeving en milieu te beperken. De inzet en alertheid van inwoners waren daarbij van grote waarde. Door het ontbreken van nader onderzoek weten we niet waar en hoeveel mest er is uitgereden. Ik vind het persoonlijk wel frustrerend maar als er geen aanleiding is om dit verder te onderzoeken, is dit voor ons het einde van dit dossier.”