Ongedierte
Heeft u last van ongedierte? Neem contact met ons op. Wij kunnen u adviseren. Vaak kunt u zelf ongedierte bestrijden. Soms is de gemeente de bestrijder.
Zelf bestrijden
Voor het bestrijden van bijvoorbeeld mieren, bladluizen of mollen kunt u producten in de winkel kopen. In andere gevallen kunt u beter een bedrijf in ongediertebestrijding inhuren. Denk aan overlast van ratten, kakkerlakken, muizen, steenmarters of wespen. Een bijennest kunt u het best laten weghalen door een imker. De gemeente bestrijdt bijen- en wespennesten alleen als ze in openbaar gebied gevaar opleveren voor de directe omgeving.
Overlast door ongedierte voorkomen
Door onze woonomgeving netjes te houden dragen we allemaal bij aan het voorkomen van overlast door ongedierte:
- Gooi uw afval weg in een gesloten afvalcontainer en laat het niet rondzwerven
- Zorg dat voedselresten niet bereikbaar zijn voor plaagdieren
- Houd uw tuin en erf opgeruimd
Steeds meer inwoners willen zwerfafval in hun omgeving opruimen. U kunt daarvoor grijpers lenen en gratis afvalzakken krijgen. Kijk voor meer informatie op onze pagina Alles over afval onder het kopje 'Zelf zwerfafval inzamelen'.
De gemeente bestrijdt
Eikenprocessierups
Van mei tot juli kan de eikenprocessierups voor overlast zorgen. Contact met de haren van deze rups kan bij mensen en dieren flinke irritaties geven. Wij bestrijden de rups in de gemeentelijke groenstroken. Heeft u de rups in uw eigen tuin? Dan bent u zelf verantwoordelijk voor de bestrijding ervan. Doe dit niet zelf, maar laat het een deskundig bedrijf doen.
Invasieve exoten zoals de Aziatische hoornaar
Voor de bestrijding van invasieve exoten zoals bijvoorbeeld de Aziatische hoornaar kunt u altijd de gemeente inschakelen, ongeacht waar het nest zich bevindt.
Kosten
Ons advies is gratis. De kosten van het bestrijden betaalt u zelf.
Meer informatie
Wilt u meer weten over dierplagen? Kijk in de kennisbank van het Kennis- en Adviescentrum Dierplagen uit Wageningen (KAD).