“Pierre en Marie uit het ziekenhuis ophalen met hun pasgeboren dochter, dát was mooi!”

Aangepast:

Vier jaar geleden kwam ze naar Nederland: Marie uit het Afrikaanse Gambia. Eind 2023 werd ze herenigd met haar echtgenoot Pierre en inmiddels is het gezin uitgebreid met een zoon en een dochter. Ze wonen in Melick. Pierre en Marie willen graag inburgeren en doen daar erg hun best voor. Gemakkelijk is het niet, een leven opbouwen in een land dat in niets lijkt op hun thuisland. Frans Buckers van Vluchtelingenwerk helpt hen hun draai te vinden. 

Vaste contactpersoon 

“Als vrijwilliger bij Vluchtelingenwerk ben ik de vaste contactpersoon voor Pierre en Marie,” vertelt  Frans. “Ik help hen bij van alles. Bijvoorbeeld bij het aanvragen van verzekeringen. Ook help ik ze wegwijs worden in  onze maatschappij. Hoe werkt bijvoorbeeld openbaar vervoer? Wat moet je doen als je een huisarts nodig hebt? Of hoe word je lid van een vereniging? Dat komt ook terug bij het inburgeren.” Marie vult aan: “Dat is  een lastig onderdeel. Als je nieuw bent in Nederland, heb je soms geen idee waar het over gaat.” 

Van Maastricht naar Melick 

Sinds juni 2023 verzorgt Vluchtelingenwerk de begeleiding van nieuwkomers in Roerdalen. Voordat Frans er was, had Marie zelf al veel geregeld. Dat was niet altijd gemakkelijk. “Ik woonde in Maastricht voordat ik naar Melick kwam,” vertelt ze. “Toen ik in Melick aankwam, was het huis leeg en moest ik spullen kopen. Het was winter en heel koud. Ik sprak maar een paar woorden Nederlands en ik moest uitzoeken hoe ik met de bus in Roermond moest komen. In Roermond had ik geen idee bij welke winkel ik moest zijn. En hoe ik de spullen thuis moest krijgen met mijn zoontje bij me. Alles was ingewikkeld. Ik wilde toen dat ik in Maastricht had mogen wonen. Daar was ik toen al een beetje gewend.” 

Burendag 

Pierre en Marie vinden langzaam maar zeker hun draai in Melick. Ze kennen mensen in de buurt. “In Gambia groet iedereen elkaar,” zegt Pierre. “Ook als je elkaar niet kent. Ik moest eraan wennen dat dit hier niet altijd zo is. Maar we hebben mensen uit onze straat leren kennen. Bijvoorbeeld tijdens Burendag. Zij groeten ons nu, dat is echt fijn. Ook via de voetbalclub, FC Roerdalen, ken ik mensen. In Gambia voetbalde ik in de hoogste divisie. Ook hoorde ik bij de technische staf van het nationale team van Gambia. De laatste tijd komt er niet veel van trainen. Ik heb het druk met taalles en inburgering. En natuurlijk met ons gezin.” 

Nederlands 

Pierre en Marie realiseren zich dat het leven gemakkelijker wordt als ze beter Nederlands spreken. Daar werken ze hard aan. “Onze zoon van vijf pikt op school heel snel Nederlands op. Hij helpt ons als we een woord niet weten,” lacht Pierre. “Onze moedertaal is Jola maar we spreken ook Engels. Dat is  soms handig.” Marie zegt: “Ik wil graag vrijwilligerswerk doen om Nederlands te oefenen. Maar dan  hoor ik steeds dat mijn Nederlands niet goed genoeg is. Dat is zo jammer! In Gambia werkte ik in de zorg, dat kan hier nog niet. Vanwege de taal maar ook omdat ik dan een opleiding moet doen. De  zorg in Nederland is totaal anders dan in Gambia. Ik wil het soms gewoon opgeven. Maar dat doe ik niet, ik ga door!” 

Supertrots 

De begeleiding door Vluchtelingenwerk duurt anderhalf jaar. “We hebben mensen dan zo goed mogelijk voorbereid op zelf hun weg vinden. Voor hulp kunnen ze dan bijvoorbeeld terecht bij het Sociaal Team Roerdalen,” zegt Frans. “Bij Pierre en Marie komt het allemaal goed. Zij redden zich  wel, daar ben ik van overtuigd. Ik vind het mooi dat ik hen in Melick op weg heb mogen helpen in een heel nieuw leven. Voor mij voelt vrijwilliger zijn bij Vluchtelingenwerk daarom meer als een bijzondere hobby dan als werk. Het geeft heel veel voldoening.” Het leukste moment voor Frans? “Dat was toen ik Pierre en Marie in het ziekenhuis mocht ophalen toen hun dochtertje net geboren was. Dát was mooi. Ik was zelf ook supertrots!” 

Roerdalen zijn we samen 

In Roerdalen komen regelmatig nieuwe mensen wonen. Vaak hebben ze bewust voor Roerdalen  gekozen. Maar soms zijn ze hier toevallig beland, omdat het leven nu eenmaal zo liep. Denk  bijvoorbeeld aan statushouders of vluchtelingen. Over hen gaat deze serie interviews. Mensen met  hun eigen verhalen, wensen, dromen en talenten. Die een nieuw leven willen opbouwen en er gewoon  het beste van maken. Andere interviews uit deze serie leest u op deze webpagina.