Stap voor stap naar een nieuwe burgemeester
Gemeente Roerdalen zoekt een nieuwe burgemeester. Maar hoe werkt dat eigenlijk? Op deze pagina staan de stappen die nodig zijn om een nieuwe burgemeester te benoemen.
Stap voor stap naar een nieuwe burgemeester
Afgerond: Stap 1. Benoeming leden van de vertrouwenscommissie
De gemeenteraad bepaalt wie de nieuwe burgemeester wordt van de gemeente Roerdalen. Omdat het niet praktisch is om dit met de hele gemeenteraad te doen, is er een vertrouwenscommissie samengesteld.
Afgerond: Stap 2. Inwoners denken mee
De gemeenteraad vindt het belangrijk dat een nieuwe burgemeester ook past bij de mensen die hier wonen. Inwoners kunnen daarom hun mening geven via een vragenlijst. Dit kan van 30 september tot en met 10 oktober 2024.
Momenteel bezig: Stap 3. Maken en bespreken van de profielschets
De vertrouwenscommissie neemt de mening van de inwoners mee bij het maken van de profielschets voor de nieuwe burgemeester. Daarin staat aan welke eisen de nieuwe burgemeester moet voldoen. En welke wensen en verwachtingen er zijn. Er staat ook in wat de nieuwe burgemeester van de gemeente Roerdalen mag verwachten. De profielschets is een soort vacaturetekst voor de nieuwe burgemeester.
De gemeenteraad bespreekt de profielschets met de Gouverneur tijdens de raadsvergadering van 21 november 2024. Na vaststelling in de raad deelt de vertrouwenscommissie de profielschets met de Gouverneur van de provincie Limburg. De sollicitatieprocedure kan dan beginnen.
Nog te doen: Stap 4. Plaatsen van de vacature
De minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties plaatst de vacature op verschillende websites. U vindt de profielschets en het informatiepakket voor de nieuwe burgemeester ook op onze website.
Nog te doen: Stap 5. Sollicitatiebrieven
Iedereen kan solliciteren op de vacature. Sollicitanten schrijven hun brief aan Zijne Majesteit de Koning en sturen die brief met cv aan de Gouverneur. Om de sollicitanten te beschermen, is hun sollicitatie geheim voor iedereen die niet officieel bij de benoeming betrokken is.
Nog te doen: Stap 6. Onderzoek naar de sollicitanten
De Gouverneur onderzoekt of de sollicitanten zich in het verleden netjes hebben gedragen. Hij vraagt referenties op en beoordeelt welke kandidaten aan de basisvoorwaarden van het burgemeestersambt voldoen. Ook voert hij gesprekken met sollicitanten die hij nog niet kent. Daarna maakt hij een overzicht van de sollicitanten met zijn bevindingen. In een persbericht maakt de Gouverneur bekend hoeveel mensen hebben gesolliciteerd en wat hun achtergronden zijn.
Nog te doen: Stap 7. Lijst met geschikte kandidaten
De Gouverneur maakt een lijst van geschikte kandidaten. Hij praat hierover met de vertrouwenscommissie. Alle kandidaten die hebben gesolliciteerd worden besproken. Dit kan ertoe leiden dat een sollicitant aan de lijst met kandidaten wordt toegevoegd. Na het gesprek met de vertrouwenscommissie wordt de uiteindelijke lijst met geschikte kandidaten vastgesteld.
Nog te doen: Stap 8. Sollicitatiegesprekken
De vertrouwenscommissie voert sollicitatiegesprekken met de kandidaten.
Nog te doen: Stap 9. Keuze nieuwe burgemeester door de gemeenteraad
De vertrouwenscommissie deelt met de gemeenteraad welke twee kandidaten volgens haar burgemeester van Roerdalen kunnen worden. De gemeenteraad bespreekt dit tijdens een besloten vergadering. En besluit dan wie volgens de gemeenteraad de nieuwe burgemeester moet worden.
Nog te doen: Stap 10. Openbaar maken keuze van gemeenteraad
De gemeenteraad besluit wie de nieuwe burgemeester wordt. De naam wordt na dit besluit vertelt tijdens een openbare raadsvergadering. De tweede kandidaat blijft geheim.
Nog te doen: Stap 11. Naar de minister
De aanbeveling van de gemeenteraad wordt naar de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijkrelaties gestuurd. De Gouverneur laat de minister weten of de procedure zorgvuldig is verlopen.
Nog te doen: Stap 12. Onderzoek naar de kandidaat burgemeester
De minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijkrelaties toetst of de aanbeveling aan alle wettelijke eisen voldoet. De Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) en Belastingdienst onderzoekt de kandidaat. De minister spreekt met de kandidaat. Vervolgens draagt de minister de kandidaat voor benoeming voor aan de Koning.
Nog te doen: Stap 13. Koninklijk besluit
De Koning benoemt de burgemeester bij Koninklijk Besluit. Dit is voor de periode van 6 jaar. Via een persbericht wordt het nieuws bekend gemaakt.
Nog te doen: Stap 14. Installatie nieuwe burgemeester
Een feestelijk moment! De nieuwe burgemeester legt tijdens een raadsvergadering de eed of belofte aan de Gouverneur.