Samen doen: hoe doen we dat?

U heeft als inwoner een idee en wilt daarmee aan de slag. Hoe gaat dat in zijn werk? We werken als gemeente steeds vaker met inwoners samen. Dat noemen we Samen Doen. Samen Doen kan op verschillende manieren. De ene keer nemen inwoners het voortouw. De andere keer is de gemeente de initiatiefnemer. Het is belangrijk dat iedereen weet wat we van elkaar kunnen verwachten. Bijvoorbeeld wie wat doet en wie waarvoor verantwoordelijk is. 

Samenwerking met de gemeente

Inwoners aan het roer. Hiermee bedoelen we dat inwoners zelf het initiatief kunnen nemen om met een verbetering voor Roerdalen of uw eigen buurt aan de slag te gaan. U volgt daarvoor het stappenplan en zorgt dat er aan de voorwaarden voor de samenwerking wordt voldaan. U leest er hieronder meer over. Onze dorpscontactpersonen geven u graag tips of advies. Dit kan in een gesprek voordat u begint met de uitwerking van uw idee. Heeft u al een plan van aanpak uitgewerkt? Ook dan is het een goed idee om een afspraak te maken met de dorpscontactpersonen. 
 

Stappenplan van idee naar plan

U heeft een idee of wens. Het is belangrijk dat u dat deze zo concreet en helder mogelijk maakt, want hoe concreter, hoe beter we u kunnen ondersteunen. Hoe ziet uw droom eruit? En hoe wilt u daar samen voor in actie komen? Klik op het plus-teken om de tekst hieronder uit te klappen. 

Verkennen

Zoek meer informatie over uw idee, zodat u een zo goed mogelijk beeld krijgt van de mogelijkheden. Bijvoorbeeld:

  • Kent u anderen die hiermee bezig zijn? 
  • Zijn er andere voorbeelden? Hoe werkt het daar? 
  • Willen er mensen met u meedoen?

Bekijk dus andere voorbeelden en voer gesprekken in de omgeving met mensen die uw belang delen. Maak de groep groter!

Vormgeven aan het idee

Wat is er nodig om uw idee mogelijk te maken? Maak dat helder. Denk aan:

  • Advies: ga na of u advies nodig heeft, bijvoorbeeld over vergunningen. Of van het Sociaal Team Roerdalen of een specialist op het gebied van duurzaamheid. 
  • Geld: Is er geld nodig? Denk na over de mogelijkheden om dat bijeen te brengen. Bijvoorbeeld door crowdfunding, het aanvragen van subsidies of het aanschrijven van fondsen. Misschien kunt u gebruik maken van het experimenteerbudget? Ook het nadenken over een rechtsvorm is belangrijk, bijvoorbeeld of u een stichting wil opzetten. U kunt soms ook bij een bestaande stichting aansluiten. 
  • Gebouw/ruimte: waar kan uw idee gerealiseerd worden? Is daar grond voor nodig? Kijk dan eerst op Regels op de kaart voor informatie over ruimtelijke plannen. Is er een omgevingsvergunning nodig? Of misschien heeft u voor uw idee alleen een ruimte in het dorpshuis nodig?
  • Samenwerking: kunt u samenwerken om uw idee uit te voeren? Bijvoorbeeld met scholen, de buurtvereniging, het wijkplatform, of de woningcorporatie.  
Uitvoeren
  • Gaat u het idee uitvoeren? Communiceer er regelmatig over! Maak een pagina op Social media of stuur een brief rond in de wijk. Laat zien hoe uw idee een positieve impact heeft. 
  • Evalueer ook tussentijds steeds hoe het gaat. Zo kunt u tijdig bijsturen als dat nodig is. 
  • Vier het succes! Samen in de wijk. Organiseer bijvoorbeeld een feestelijke opening. 

Voorwaarden

Of en hoe de gemeente medewerking verleent aan uw idee hangt af van een aantal voorwaarden. Hieronder leest u daar meer over. Klik op het plus-teken om de tekst uit te klappen. 

Basisvoorwaarden samenwerking

Gebruik het stappenplan ‘Inwoners aan het Roer’ om het idee uit te werken. We toetsen uw plan op basis van de volgende vragen:

Voldoet het idee aan wet & regelgeving? 

We toetsen of het idee niet in strijd is met de geldende wet- of regelgeving.

Welke (rechts)vorm en organisatie is er? 

Heeft u goed nagedacht over welke vorm van organisatie u nodig heeft voor de uitvoering van uw plan? Met wie werkt de gemeente samen, wie is de eigenaar van het idee. Dit kan bijvoorbeeld een (natuurlijk) persoon, stichting of vereniging zijn.

Mag iedereen meedoen? 

Is er nagedacht over wie er mee kan en mag meedoen. Als gemeente willen we graag dat iedereen mee kan doen, ook mensen voor wie dat bijvoorbeeld fysiek of financieel moeilijk is.

Wat draagt u zelf bij?

Er is minimaal één andere ‘bron van bijdrage’ voor het idee. Dit kunnen verschillende dingen zijn: geld, vrijwilligers of bijvoorbeeld zelfwerkzaamheid.

Is er draagvlak in de buurt? 

Toon aan dat er enthousiaste reacties zijn en dat meer mensen dit een goed idee vinden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een buurtbijeenkomst of het ophalen van handtekeningen. Wat voor last heeft of kan iemand van uw idee hebben. Hoe gaat u daarmee om?

Intern overleg samenwerking

Na het indienen van het stappenplan bespreken wij dit intern met de betrokken collega’s. Hierbij kijken we vooral naar basisvoorwaarden, rolverdeling en beschikbare capaciteit. Wat kunt u van ons verwachten? Wij geven onszelf maximaal 8 weken de tijd om onze rol te kunnen bepalen. 

Afspraken bij samenwerking

Gaan we met elkaar in zee? Dan spreken we in ieder geval het volgende af:

  • Contact: houdt ons op de hoogte, minimaal eens per maand. We evalueren jaarlijks
  • Regie/eigenaarschap: de regie ligt altijd bij de initiatiefnemer. Deze is verantwoordelijk voor de voortgang. De gemeente beslist over het voldoen aan wetgeving. Ook toetst de gemeente het idee aan het actuele beleid. Bij een aanvraag voor subsidie neemt de gemeente de beslissing om deze toe te kennen of niet
  • Afbakening: als we samen verder gaan, leggen we vast voor hoe lang we samenwerken. Als de afgesproken periode voorbij is, stopt onze ondersteuning. Of we maken samen nieuwe afspraken over een mogelijke verlenging
  • Continuïteit: indien nodig stellen we bij grotere initiatieven een samenwerkingsovereenkomst op. Hierin leggen we afspraken over een langdurige samenwerking (voor minimaal 5 jaar) vast met ieders rechten en plichten

Hulp en advies van de gemeente

Heeft u helder wat uw idee precies is en wat er nodig is om het uit te voeren? Dan kunt u bepalen of u de gemeente nodig heeft en waarvoor. Bijvoorbeeld voor de aanvraag van een vergunning of subsidie. Of advies over hoe u iets moet aanpakken. De dorpscontactpersonen helpen u graag. Zij weten de weg en kunnen u met de juiste personen of instanties in contact brengen als u er zelf niet helemaal uitkomt. U kunt ook inspiratie opdoen bij de inwonersinitiatieven die eerder in onze gemeente zijn uitgevoerd

Heet u gevonden wat u zocht?