Startschot voor nieuw accommodatiebeleid
Op maandag 9 december vond in De Roerparel in Sint Odiliënberg de aftrap plaats voor het nieuwe accommodatiebeleid 2025-2035. Beheerstichtingen en uitbaters van maatschappelijke accommodaties kregen uitleg over de aanpak en konden vragen stellen. Eind 2025 zal het nieuwe beleid beschikbaar zijn, met als doel dat inwoners in elk dorp voldoende goede plekken hebben om te sporten en bewegen en kunnen deelnemen aan activiteiten.
Wat is een accommodatiebeleid?
Het huidige accommodatiebeleid van de gemeente Roerdalen, dat loopt van 2015 tot 2024, is aan vernieuwing toe. Dit beleid bevat regels en afspraken voor het gebruik van gebouwen en ruimtes voor maatschappelijke activiteiten. Denk hierbij aan buurthuizen, sportparken en overdekte sportlocaties. Voor de komende tien jaar willen we duidelijke afspraken en plannen maken voor het gebruik en beheer van deze accommodaties.
Onderzoek naar de accommodaties
Samen met beheerstichtingen en uitbaters starten we een onderzoek naar buurthuizen, sportparken en overdekte sportlocaties. We bekijken voor welke activiteiten ze geschikt zijn en hoeveel ze worden gebruikt. Ook beoordelen we de technische staat van de accommodaties, de mogelijkheden voor verduurzaming en de totale kosten. Hierbij houden we rekening met de veranderde wetgeving. Dit onderzoek voeren we uit in samenwerking met bureau Synarchis.
Situatie in kaart brengen
Tijdens het onderzoek brengen we zowel de situatie in kaart van gemeentelijke accommodaties als verschillende niet-gemeentelijke accommodaties. We focussen op de maatschappelijke functie van de gebouwen en ruimtes. Zo wordt duidelijk of het nodig is om accommodaties te verbouwen of te verduurzamen. Het kan ook zijn dat we sommige gebouwen en ruimtes niet langer kunnen beheren of onderhouden.
Wethouder Frank Demarteau
“De afspraken in het huidige accommodatiebeleid waren niet voor alle partijen even duidelijk. Daar gaan we nu iets aan doen. We onderzoeken hoeveel en welke accommodaties we nodig hebben om te kunnen sporten en voor sociale activiteiten. Het is een feit dat verenigingen minder vrijwilligers hebben en daardoor minder kunnen aanbieden aan hun leden. Ook zijn minder mensen lid van een vereniging. Daarom moeten we goed kijken naar het gebruik van accommodaties en of we ze niet beter kunnen benutten. We streven naar een goede en eerlijke balans, zodat er voor inwoners voldoende mogelijkheden zijn om actief te blijven in hun eigen omgeving.”