Als u de regels overtreedt
Wij letten erop dat iedereen zich aan de regels houdt. Heeft u iets gedaan wat niet mag? Dan dragen wij u op dat u hiermee moet stoppen. Ook moet u terugdraaien wat u gedaan heeft, als dit van toepassing is. Dit heet een ‘aanschrijving’.
Bijvoorbeeld: u verbouwt zonder vergunning, of u houdt zich niet aan het omgevingsplan. In dat geval moet u stoppen met verbouwen en het gebouw weer maken zoals het was voor de verbouwing.
Welke overtredingen
Wij letten onder andere op de volgende overtredingen:
- bouwen zonder omgevingsvergunning
- gebruik van gronden en gebouwen in strijd met de regels van het omgevingsplan, zie de pagina Omgevingsplan
- illegaal houden van dieren
- op een verkeerde manier huisvuil aanbieden, zie de pagina Alles over afval
- handelen in strijd met de regels van de Algemene Plaatselijke Verordening (APV). Bekijk de APV op overheid.nl.
- handelen in strijd met de Wet milieubeheer. Bekijk de Wet milieubeheer op overheid.nl.
Hoe werkt het?
Vooraanschrijving
Als u een regel overtreedt, sturen we u een brief (een vooraankondiging). Hierin staat dat wij van plan zijn op te treden tegen de overtreding die u begaat.
Bent u het hier niet mee eens? Dan legt u uit waarom u het er niet mee eens bent. Dit heet een zienswijze. Doe dat binnen 2 weken. U kunt ons hiervoor bellen of een brief sturen.
Aanschrijving
Als wij na het lezen van uw zienswijze bij ons standpunt blijven, sturen we u een definitieve aanschrijving. Hierin dragen wij u opnieuw op om te stoppen met de overtreding en het eventueel ongedaan te maken. We leggen ook uit wat de gevolgen zijn als u dit niet doet. We kunnen de overtreding bijvoorbeeld op uw kosten ongedaan maken (bestuursdwang). Of we leggen u een dwangsom op (een geldbedrag, zoals een boete).
Bezwaar maken
Bent u het niet eens met onze aanschrijving? Dan kunt u binnen zes weken bezwaar maken. Zie de pagina bezwaar maken.
Iemand anders houdt zich niet aan de regels
Houdt iemand anders zich niet aan de regels? Ga dan eerst zelf in gesprek of schakel Buurtbemiddeling in. Kijk voor meer informatie over Handhaving, Toezicht en wat u kunt doen bij overlast op de pagina Overlast en handhaving.