Overlast en handhaving

Als er bij u in de buurt overlast is, wilt u dat dit snel opgelost wordt. Om overlast te melden, kunt u in de meeste gevallen contact opnemen met de gemeente of met de politie. Op deze pagina leest u hoe en waar u dit doet.

Melding openbare ruimte

Een klacht over de buitenruimte, zoals onderhoud, een gevaarlijke verkeerssituatie of losliggende tegels dient u in via Fixi. 
Een klacht over de openbare ruimte indienen

Schoffel

Handhaving en Toezicht (BOA's) 

Onze BOA’s (handhaving) gaan op pad voor kleine overtredingen en overlast. Denk bijvoorbeeld aan:

  • foutparkeren
  • een caravan die te lang op straat geparkeerd staat
  • loslopende honden

Toezichthouders gaan op pad bij (illegale) bouw, lokale milieuzaken en eventuele overtredingen van het omgevingsplan.

BOA of Toezichthouder inschakelen

Ervaart u overlast? Probeer dan eerst zelf in gesprek te gaan of schakel de buurtbemiddeling in. Werkt dit niet en wilt u een BOA of een Toezichthouder inschakelen? Bel dan de Omgevingsdienst: 0475 25 51 00. Is de overlast in het weekend en zo erg dat u niet kunt wachten tot maandag? Dan belt u de politie. Bekijk ook de pagina 'Als u de regels overtreedt'.

Wanneer gemeente, wanneer politie?

Wilt u melding doen van overlast of een onveilige situatie? En weet u niet zeker of u hiervoor bij de gemeente of de politie moet zijn? Bekijk dan de serie Buitengewoon Blauw. In de filmpjes ziet u wat de taken zijn van de gemeente, en wat de taken zijn van de politie. Het gaat dan vooral om veiligheid en handhaving. Ook komt het doen van meldingen in de serie aan bod. Bekijk de afleveringen op YouTube.

Geen spoed, wel politie? Bel (0900) 88 44

Bel 0900 88 44 bij bijvoorbeeld: een onveilig gevoel, verdachte of dreigende situaties, inbraak, dumping van drugsafval, cafés die te lang open zijn, gevaarlijke (verkeers-) situaties, overlast of mensen die expres dingen kapotmaken. Bij een noodsituatie belt u natuurlijk 112.

Geluidsoverlast in de buurt (niet van bedrijven)

Ga bij geluidsoverlast eerst zelf in gesprek of schakel buurtbemiddeling in. Alleen als dit niet helpt, en er is sprake van langdurige, ernstige geluidsoverlast (bijvoorbeeld van muziek en blaffende honden) kunt u een melding doorgeven bij de gemeente via fixi.  

Stankoverlast, geluid, trillingen of stof (melding over het milieu)

Heeft u last van stank, geluid, trillingen of stof, afkomstig van grote bedrijven, horeca of evenementen? Merkt u bodem-, lucht- of waterverontreiniging op? Bel dan de MilieuKlachtentelefoon van Provincie Limburg op 085 773 69 83 . Of dien een milieuklacht in op de website van Provincie Limburg.

Vuurwerk overlast

Ervaart u overlast van vuurwerk? Dan kunt u dit melden bij de politie. Dit kan 24/7 via (0900) 8844. Bel altijd 112 bij verdachte en gevaarlijke situaties. Anoniem melden? Bel dan Meld Misdaad Anoniem via 0800-7000.

Overlast door over ongewenst huurgedrag

Vanaf 1 januari 2024 kunnen huurders en anderen bij de gemeente een klacht indienen of een melding maken over ongewenst verhuurgedrag. U kunt een melding maken per mail: [email protected] of via telefoonnummer (0475) 538 888. Het toezicht en handhaving van de algemene regels en de verhuurvergunning ligt bij gemeenten. Voor woningcorporaties is de Autoriteit Woningcorporaties verantwoordelijk.

Heeft u gevonden wat u zoekt?